Geef uw pup een gezonde start!

Van harte gefeliciteerd met de komst van uw pup. Een nieuwe huisgenoot brengt veel plezier en gezelligheid, maar brengt ook veel vragen met zich mee? Hoe stuur ik het gedrag van de pup, is het allemaal normaal wat hij/zij doet, welke voeding is het beste, moet hij gevaccineerd worden, hoe kan ik vlooien het beste voorkomen, etc?

 

Voeding

De groeifase van een pup is de meest kritische en daarmee belangrijkste periode in het leven van uw pup. Tijdens de eerste levensmaanden groeit een pup heel snel, maar is hij tegelijkertijd nog erg kwetsbaar. Zijn afweersysteem functioneert nog niet zo goed, waardoor de kans op ziekte wordt vergroot. Het maag-darmkanaal werkt nog niet optimaal, waardoor hij eerder last kan krijgen van diarreeklachten. Daarom is zeker in deze periode een voeding die aansluit bij de behoefte van uw pup belangrijk.

 

Gedrag en socialisatie

Een belangrijke fase voor een puppy is de “primaire socialisatiefase”. Deze begint rond 3 weken en eindigt tussen 9 en 14 weken. Hierin staat de pup heel erg open voor het leren van nieuwe dingen zonder snel bang te zijn. Belangrijk is om hem in deze tijd te leren omgaan met alles wat hij later in zijn leven tegen kan komen. Bijvoorbeeld kinderen, andere honden, verkeer en katten. Met uw pup naar een puppycursus gaan is daarom niet alleen een leuke maar ook essentiële ervaring voor uw pup.

 

Vaccinaties

Er zijn een aantal hele nare ziektes die bij honden voorkomen waaronder Parvo (ernstige diarree bij puppy’s), besmettelijke hondenhoest en leptospirose (ziekte van weil). Deze kunnen echter zeer gemakkelijk voorkomen worden door uw hond te laten vaccineren. Vooral als puppy zijn deze belangrijk omdat het immuunsysteem nog beperkt ontwikkeld is. Over het algemeen moet uw pup op  6 , 9 en 12 weken een vaccinatie hebben. Elke goede fokker zal ervoor zorgen dat de 1e  (en de 2e als ze wat later weggaat) gegeven is. Voor een optimale bescherming moet je voor de 3e zelf naar de dierenarts. Daarna is een jaarlijkse vaccinatie voldoende voor een optimale afweer tegen deze ziektes.

 

Vlooien, luizen en teken

Vlooien en teken kunnen uw huisdier (en u als eigenaar) een heleboel overlast bezorgen.

Naast irritatie van de huid zoals jeuk en roodheid kunnen vlooien en teken ook ziekten overbrengen op uw hond. Vlooien kunnen drager zijn van de hondenlintworm. Vlooien leggen eitjes in de omgeving die lang kunnen blijven zitten. Daarom is het beste dat puppy’s preventief behandeld worden zo gauw ze in contact komen met andere honden of katten.

Teken kunnen de ziekte van Lyme bij zich dragen. Belangrijk is om uw hond elke keer te controleren op teken nadat u in het bos geweest bent en tegelijkertijd preventief te behandelen met een teken werend middel.

 

Ontwormen

Als er over wormen bij dieren gepraat wordt gaat het over maag-darmwormen. Dit zijn ronde parasieten die in de darm van een dier leven en hier schade aanrichten. Symptomen die honden met wormen kunnen krijgen zijn vermageren, jeuk, een ruwe vacht, braken, diarree of bloedarmoede. Soms kun je ze zelfs terug zien in de ontlasting.

Jonge dieren zijn heel gevoelig voor wormen omdat ze weinig tot geen afweer hebben hiertegen. Daarom is het heel belangrijk om uw pup heel regelmatig te ontwormen, waarbij alle aanwezige parasieten dood gaan.  Pups moeten op 2, 4, 6 en 8 weken ontwormd worden. Daarna behandelt u ze beste maandelijks tot ze 6 maanden oud zijn. Daarna voldoet 4x per jaar, of zelfs maar 2x per jaar.

Dierenkliniek ’t Leijdal biedt een gratis begeleiding aan voor pups waarin onder andere groei, voeding en gedrag aan bod komen. U kunt dit vergelijken met een consultatie bureau. Op deze manier leg je de basis voor een lang en gezond hondenleven!

Geef uw pup een gezonde start!